top of page
  • onelmulbonire

Apkures pabalsts 2022: como se inscrever e receber o subsídio de aquecimento do governo da Letônia



Apkures pabalsts 2022: kas, kā un kad var saņemt valsts atbalstu?




Aukstais laiks un augošie energoresursu cenas como daudzām mājsaimniecībām meklēt veidus, kā samazināt savus apkures izdevumus. Lai palīdzētu cilvēkiem tikt galā ar šo situāciju, valdība ir pieņēmusi vairākus pasākumus, kas paredz valsts atbalstu dažādu energoresursu lietotājiem. Šajā rakstā mēs aplūkosim, kas ir apkures pabalsts, kuriem to var saņemt, kādi ir tā apmēri un kritēriji, kā arī kā to pieteikt.


Kas ir apkures pabalsts un kāpēc tas ir nepieciešams?




Apkures pabalsts ir valsts atbalsta veids, kas paredzēts mājsaimniecībām, kuras izmanto dabasgāzi, elektroenerģiju, central apkuri vai biomasu savas dzīvesvietas apkurei. Apkures pabalsta mērķis ir kompensēt energoresursu cenu pieaugumu, kas ir radies global tirgu ietekmē un kuru nevar kontrolēt valsts līmenī. Apkures pabalsts ir nepieciešams, lai nodrošinātu cilvēkiem pieņemamu dzīves līmeni un aizsargātu viņus no nabadzības un sociālās atstumtības riska.




apkures pabalsts 2022



Energoresursu cenu pieaugums un tā ietekme uz mājsaimniecībām




Pēdējo gadu laikā energoresursu cenas ir strauji pieaugušas, jo īpaši dabasgāzes un elektroenerģijas cenas. Šis pieaugums ir saistīts ar vairākiem faktoriem, piemēram, zemas ražošanas apjomi, augsta pieprasījuma pieaugums, politiskie konflikti, klimata pārmaiņas un spekulatīvās darbības. Šis pieaugums ietekmē mājsaimniecību budžetus, jo apkure ir viens no lielākajiem izdevumu posteņiem. Piemēram, 2021. gada septembrī vidējais dabasgāzes tarifs bija 0,64 eiro par kubikmetru, bet 2022. gada janvārī tas sasniedza 1,18 eiro par kubikmetru. Tas nozīmē, ka mājsaimniecībai, kas patērē 200 kubikmetrus dabasgāzes mēnesī, apkures izdevumi palielinājās par 108 eiro.


Valdības pasākumi energoresursu cenu pieauguma kompensācijai




Lai palīdzētu mājsaimniecībām tikt galā ar energoresursu cenu pieaugumu, valdība ir pieņēmusi vairākus pasākumus.Viens no tiem ir apkures pabalsta palielināšana un paplašināšana. Valdība ir paredzējusi 2022. gadam 150 miljonus eiro apkures pabalsta izmaksai. Turklāt valdība ir samazinājusi elektroenerģijas nodokli não 15% līdz 5%, kā arī atbrīvojusi no PVN biomasu un central apkuri. Šie pasākumi ir domāti, lai samazinātu mājsaimniecību apkures izdevumus un paaugstinātu to dzīves kvalitāti. Kādi ir apkures pabalsta veidi un apmēri?




Apkures pabalsts ir atkarīgs no tā, kādu energoresursu mājsaimniecība izmanto savas dzīvesvietas apkurei. Apkures pabalsts tiek aprēķināts kā starpība starp vidējo energoresursu cenu 2021. gadā un 2022. gadā, reizināta ar mājsaimniecības patēriņu. Apkures pabalsts tiek piešķirts tikai tiem mājsaimniecību locekļiem, kuriem ir deklarēta dzīvesvieta un kuriem ir noslēgts līgums ar energoresursu piegādātāju. Apkures pabalsts tiek maksāts tikai par to mēnešu skaitu, kurus mājsaimniecība ir izmantojusi attiecīgo energoresursu.


Atbalsts mājsaimniecībām, kas apkurē izmanto dabasgāzi




Mājsaimniecībām, kas apkurē izmanto dabasgāzi, apkures pabalsts ir 0,54 eiro par kubikmetru. Tas nozīmē, ka mājsaimniecībai, kas patērē 200 kubikmetrus dabasgāzes mēnesī, apkures pabalsts būs 108 eiro mēnesī. Apkures pabalstu var saņemt mājsaimniecības, kuru ienākums uz vienu locekli nepārsniedz 900 eiro mēnesī. Apkures pabalstu var saņemt arī maznodrošinātās personas un invalīdi.


Atbalsts mājsaimniecībām, kas apkurē izmanto elektroenerģiju




Mājsaimniecībām, kas apkurē izmanto elektroenerģiju, apkures pabalsts ir 0,09 eiro par kilovatstundu. Tas nozīmē, ka mājsaimniecībai, kas patērē 500 kilovatstundas elektroenerģijas mēnesī, apkures pabalsts būs 45 eiro mēnesī. Apkures pabalstu var saņemt mājsaimniecības, kuru ienākums uz vienu locekli nepārsniedz 900 eiro mēnesī. Apkures pabalstu var saņemt arī maznodrošinātās personas un invalīdi.


Atbalsts mājsaimniecībām, kas apkurē izmanto centrālo apkuri vai biomasu




Mājsaimniecībām, kas apkurē izmanto centrālo apkuri vai biomasu, apkures pabalsts ir 0,05 eiro par kilovatstundu. Tas nozīmē, ka mājsaimniecībai, kas patērē 1000 kilovatstundas centrālās apkures vai biomasas mēnesī, apkures pabalsts būs 50 eiro mēnesī. Apkures pabalstu var saņemt mājsaimniecības, kuru ienākums uz vienu locekli nepārsniedz 900 eiro mēnesī. Apkures pabalstu var saņemt arī maznodrošinātās personas un invalīdi.


Kā pieteikties apkures pabalstam?




Apkures pabalstam var pieteikties elektroniski vai klātienē. Elektroniski var pieteikties caur Valsts soci ālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) mājaslapu, izmantojot savu e-parakstu vai internetbanku. Klātienē var pieteikties jebkurā VSAA nodaļā, aizpildot pieteikuma anketu un iesniedzot nepieciešamos dokumentus. Dokumenti ir atkarīgi no tā, kādu energoresursu mājsaimniecība izmanto. Piemēram, ja mājsaimniecība izmanto dabasgāzi, tad jāiesniedz līgums ar dabasgāzes piegādātāju un rēķini par patēriņu. Ja mājsaimniecība izmanto elektroenerģiju, tad jāiesniedz līgums ar elektroenerģijas piegādātāju un rēķini par patēriņu. Ja mājsaimniecība izmanto central apkuri vai biomasu, tad jāiesniedz līgums ar centrālās apkures vai biomasas piegādātāju un rēķini par patēriņu.


Pieteikšanās termiņi un dokumenti




Apkures pabalstam var pieteikties no 2022. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. martam. Pabalsts tiek maksāts par laika periodu no 2021. gada 1. oktobra līdz 2022. gada 31. martam. Pabalsts tiek maksāts reizi mēnesī, atkarībā no mājsaimniecības patēriņa un energoresursu cenu svārstībām. Pabalsta saņemšanai ir nepieciešams iesniegt šos dokumentus:


Energoresurss


Documentos


Dabasgāze


Līgums ar dabasgāzes piegādātāju un rēķini par patēriņu


Elektroenerģija


Līgums ar elektroenerģijas piegādātāju un rēķini par patēriņu


Centrālā apkure vai biomas


Līgums ar centrālās apkures vai biomasas piegādāt āju un rēķini par patēriņu


Pabalsta izmaksa un kontrole




Apkures pabalsts tiek izmaksāts mājsaimniecības bankas kontā vai ar pārskaitījumu uz pastu. Pabalsta izmaksa notiek līdz 2022. gada 30. aprīlim. Pabalsta saņemšana ir saistīta ar noteiktiem pienākumiem un atbildību. Mājsaimniecībai ir jāinformē VSAA par jebkādām izmaiņām, kas var ietekmēt pabalsta piešķiršanu vai apmēru, piemēram, dzīvesvietas maiņa, ienākumu maiņa, energoresursu maiņa utt. VSAA veic pabalsta saņēmēju kontroli, lai novērstu krāpšanu un nepamatotu izmaksu. Ja tiek konstatēts, ka mājsaimniecība ir saņēmusi pabalstu bez tiesībām vai ar nepatiesiem datiem, tad tā ir jāatmaksā un var tikt piemērots sods.


Kādi ir biežāk uzdotie jautājumi par apkures pabalstu?




Apkures pabalsts ir jauns un aktuāls valsts atbalsta veids, kas raisa daudzus jautājumus un neskaidrības. Lai palīdzētu jums labāk saprast šo atbalstu, mēs esam apkopojuši piecus biežāk uzdotus jautājumus un to atbildes.


Vai es varu saņemt apkures pabalstu, ja man ir liels ienākums?




Apkures pabalstu var saņemt tikai mājsaimniecības, kuru ienākums uz vienu locekli nepārsniedz 900 eiro mēnesī. Šis ierobežojums ir noteikts, lai nodrošinātu, ka atbalsts tiek piešķirts tiem, kuriem tas ir visvairāk nepieciešams. Ja jūsu ienākums ir lielāks par šo summu, jūs nevarat finget uz apkures pabalstu.


Vai es varu saņemt apkures pabalstu, ja es dzīvoju īrētajā dzīvoklī?




Apkures pabalstu var saņemt arī mājsaimniecības, kas dzīvo īrētajos dzīvokļos, ja vien tās izpilda šos nosacījumus:


  • Tiem ir deklarēta dzīvesvieta attiecīgajā dzīvoklī;



  • Tiem ir noslēgts līgums ar energoresursu piegādāt ātāju un maksā par patēriņu;



  • Tiem ir pieejami rēķini par patēriņu, kas apliecina viņu energoresursu izmaksas.



Ja jūs dzīvojat īrētajā dzīvoklī un izpildāt šos nosacījumus, jūs varat pieteikties apkures pabalstam, iesniedzot savus dokumentus VSAA.


Vai es varu saņemt apkures pabalstu, ja es dzīvoju lauku mājā?




Apkures pabalstu var saņemt arī mājsaimniecības, kas dzīvo lauku mājās, ja vien tās izmanto kādu no šiem energoresursiem: dabasgāzi, elektroenerģiju, centrālo apkuri vai biomasu. Ja jūs dzīvojat lauku mājā un izmantojat kādu no šiem energoresursiem, jūs varat pieteikties apkures pabalstam, iesniedzot savus dokumentus VSAA. Ja jūs dzīvojat lauku mājā un izmantojat citus energoresursus, piemēram, malku vai akmeņogles, jūs nevarat saņemt apkures pabalstu.


Vai es varu saņemt apkures pabalstu, ja es neizmantoju nevienu no minētajiem energoresursiem?




Apkures pabalstu var saņemt tikai mājsaimniecības, kas izmanto kādu no šiem energoresursiem: dabasgāzi, elektroenerģiju, central apkuri vai biomasu. Ja jūs neizmantojat nevienu no šiem energoresursiem, jūs nevarat saņemt apkures pabalstu. Tomēr jūs varat meklēt citus valsts atbalsta veidus, kas var palīdzēt jums samazināt savus dzīves izdevumus.


Vai es varu saņemt apkures pabalstu, ja es jau saņemu citus valsts atbalsta veidus?




Apkures pabalstu var saņemt arī mājsaimniecības, kas jau saņem citus valsts atbalsta veidus, piemēram, trūcīgās personas statusu, garantēto minimālo ienākumu vai sociālo palīdzību. Šie atbalsta veidi nav ietekmēti ar apkures pabalstu un tiek maksāti paralēli. Tomēr jums ir jāinformē VSAA por visiem saviem ienākumiem un atbalsta veidiem, lai tiek noteikts pareizais apkures pabalsta apmers.


Es ceru, ka šis raksts ir bijis noderīgs un informatīvs. Ja jums ir kādi papildus jautājumi par apkures pabalstu vai citiem valsts atbalsta veidiem, jūs varat sazināties ar VSAA pa tālruni 67021800 vai e-pastu vsaa@vsaa.gov.lv. Lai jums silts un omulīgs ziemas laiks! 0517a86e26


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Online Apk Keuren

APK online Keuren: Wat, Waarom en Hoe? Als je een auto hebt in Nederland, dan moet je deze regelmatig laten keuren door een erkende garage. Dit heet een Algemene Periodieke Keuring (APK). Het doel van

bottom of page